EIT Food (Europejski Instytut Technologii i Innowacji) już po raz czwarty organizuje w tym roku warsztaty projektowania produktów żywnościowych i rozwiązań przyszłości – Challenge Labs. Podczas dwutygodniowego wydarzenia uczestnicy, połączeni w kilkuosobowe zespoły, zmierzą się z wyzwaniami branży spożywczej. Projekty będą realizowane pod okiem mentorów i specjalistów z zakresu Design thinking oraz Service design. Celem jest opracowanie innowacyjnego rozwiązania i przedstawienie go przed komisją. Najbardziej innowacyjne i dopracowane pod kątem biznesowym pomysły zostaną nagrodzone. Za pierwsze miejsce do wygrania jest aż 2000 Euro. Zgłoszenia do udziału w projekcie można wysyłać do 10 kwietnia 2022 r.

Poprzednie edycje Challenge Labs przyniosły rozwiązania dla wyzwań z następujących obszarów: alternatywne źródła białka, personalizacja żywności, zrównoważone rolnictwo, zrównoważona akwakultura, gospodarka obiegu zamkniętego oraz cyfrowa identyfikowalność. Zespoły pracowały nad problemami, z jakimi mierzy się biznes działający w sektorze rolno-spożywczym i przygotowywały prototypy produktów, które finalnie przedstawiły w formie prezentacji inwestorskich. Swoje rozwiązania uczestnicy konsultowali z branżowymi ekspertami z firm takich, jak MOWI, Bakalland, Danone, Maspex, Żabka, ProVeg, Döhler, którzy pomogli stworzyć produkty odpowiadające na realne potrzeby biznesowe branży. Dzięki wykorzystaniu metod projektowania innowacji – Human-centered design, Service Design i Design Thinking, które skupiają się bezpośrednio na konsumencie, opracowane koncepcje były gotowe do etapu komercjalizacji.

Innowacyjne rozwiązania z poprzednich edycji Challenge Labs to m.in.: suszone przekąski z łososia, wielofunkcyjny mix warzywno-bakaliowy, wrap konopny z roślinną pastą i warzywami, kanapka proteinowa, roślinny zamiennik dla jogurtów oraz pudełko przedłużające przydatność żywności. Warto podkreślić, że część z nich jest dalej rozwijana i niebawem może pojawić się na półkach.

Na czym polega Challenge Labs?

Challenge Labs to projekt, którego celem jest połączenie specjalistów z różnych obszarów w zespoły, które opracują produkty żywnościowe i rozwiązania przyszłości w sektorze rolno-spożywczym. Uczestnicy wydarzenia wspierani są przez mentorów, czyli branżowych ekspertów oraz specjalistów w zakresie rozwoju biznesu. Ta perspektywa konfrontowana jest z potrzebami konsumentów, dzięki czemu powstające koncepcje wyróżniają się swoją kompletnością i szczegółowością w zakresie wykonanej analizy biznesowej. W efekcie zarówno zespoły uczestników, jak i organizacje biznesowe korzystają z udziału w Challenge Labs, niejednokrotnie łącząc siły po wydarzeniu i wspólnie wdrażając opracowane rozwiązania.

Dla kogo jest wydarzenie?

Do udziału w Challenge Labs 2022 zaproszeni są specjaliści, eksperci, naukowcy, doktoranci, branżowi profesjonaliści, osoby z wiedzą i co najmniej 2-letnim doświadczaniem z takich obszarów, jak: technologia żywności, biotechnologia, rolnictwo, informatyka, nauki społeczne, marketing oraz kierunki biznesowe. W tym roku wybranych zostanie 30 osób, które w ok. 5-cio osobowych zespołach zmierzą się z wyzwaniami sektora rolno-spożywczego.

Korzyści udziału w Challenge Labs?

Challenge Labs to wydarzenie, dzięki któremu uczestnicy mogą mieć wpływ na kierunek rozwoju innowacji na rynku, jak również wewnątrz swojej organizacji. Dlaczego warto się zgłosić? Oto główne korzyści:

  • poznanie od A do Z procesu projektowania innowacji,
  • wykorzystanie profesjonalnych metod i narzędzi rekomendowanych przez światowych innowatorów,
  • otrzymanie certyfikatu potwierdzającego umiejętności stosowania metody Design Thinking,
  • zapoznanie się z najnowszymi trendami i przewidywania ekspertów branżowych w kontekście przyszłości rozwoju produktów i technologii w sektorze spożywczo-rolnym,
  • możliwość konsultacji swoich pomysłów z ekspertami, którzy na co dzień tworzą podstawę branży agrifood,
  • szansa na otrzymanie nagrody głównej w wysokośc 2000 euro.

Jak się zgłosić do Challenge Labs 2022?

Wystarczy wypełnić FORMULARZ REKRUTACYJNY i uzasadnić swoją motywację do udziału w warsztatach. Zgłoszenia przyjmowane są tylko do 10 kwietnia! Pierwsze warsztaty w formie online odbędą się już 16 maja, a finał wydarzenia będzie miał miejsce 28 maja w Warszawie.

Więcej informacji o tegorocznej edycji znajduje się na stronie https://jedzenieprzyszlosci.pl/