Challenge Labs to warsztaty z tworzenia rozwiązań przyszłości w sektorze spożywczym. Projekt jest organizowany przez EIT Food, czyli niezależny organ Unii Europejskiej skoncentrowany na produkcji zdrowej i zrównoważonej żywności. Podczas szóstej edycji, uczestnicy opracują nowatorskie rozwiązania, które będą miały szanse wygrać 2000 Euro.

Co wyróżnia Challenge Labs?

Challenge Labs to projekt, którego celem jest połączenie specjalistów z różnych obszarów w zespoły, które opracują produkty żywnościowe i rozwiązania przyszłości w sektorze rolno-spożywczym. Uczestnicy wydarzenia wspierani są przez branżowych ekspertów w zakresie rozwoju biznesu. Ta perspektywa konfrontowana jest z potrzebami konsumentów, dzięki czemu powstające koncepcje wyróżniają się swoją kompletnością i szczegółowością w zakresie wykonanej analizy biznesowej. W efekcie zarówno zespoły uczestników, jak i organizacje biznesowe korzystają z udziału w Challenge Labs, niejednokrotnie łącząc siły po wydarzeniu i wspólnie wdrażając opracowane rozwiązania.

Poprzednie edycje Challenge Labs przyniosły rozwiązania dla wyzwań z następujących obszarów: alternatywne źródła białka, personalizacja żywności, zrównoważone rolnictwo, zrównoważona akwakultura, gospodarka obiegu zamkniętego oraz cyfrowa identyfikowalność. Zespoły pracowały nad problemami, z jakimi mierzy się biznes działający w sektorze rolno-spożywczym i przygotowywały prototypy produktów, które finalnie przedstawiły w formie prezentacji inwestorskich. Swoje rozwiązania uczestnicy konsultowali z ekspertami z firm takich, jak MOWI, Bakalland, Danone, Maspex, Żabka, ProVeg, którzy pomogli stworzyć produkty odpowiadające na realne potrzeby biznesowe branży. Dzięki wykorzystaniu metod projektowania innowacji – Service Design i Design Thinking, które skupiają się bezpośrednio na konsumencie, opracowane koncepcje były gotowe do etapu komercjalizacji.

Wydarzenie dla specjalistów

Do udziału w warsztatach zaproszeni są specjaliści, eksperci, naukowcy, doktoranci, branżowi profesjonaliści, osoby z wiedzą i co najmniej 2-letnim doświadczaniem z takich obszarów, jak: technologia żywności, biotechnologia, rolnictwo, informatyka, nauki społeczne, marketing oraz kierunki biznesowe. W tym roku wybranych zostanie 35 osób, które w ok. 5-cio osobowych zespołach zmierzą się z wyzwaniami sektora rolno-spożywczego. Aby znaleźć się w ich gronie należy wypełnić formularz zgłoszeniowy.

Challenge Labs to wydarzenie, dzięki któremu uczestnicy mogą mieć wpływ na kierunek rozwoju innowacji na rynku, jak również wewnątrz swojej organizacji. Biorąc udział w maratonie zespoły:

  • Doświadczają procesu projektowania innowacji i poznają go od A do Z,
  • Stosują profesjonalne metody i narzędzia, z których korzystają światowi innowatorzy,
  • Poznają trendy i przewidywania ekspertów branżowych w kontekście przyszłości rozwoju produktów i technologii w sektorze spożywczo-rolnym,
  • Konsultują swoje pomysły z ekspertami, którzy na co dzień tworzą podstawę branży agrifood,
  • Biorą udział w konkursie, którego nagrodą główną jest 2000 euro.

Pierwsze warsztaty w formie online odbędą się już 7 września, a finał wydarzenia będzie miał miejsce 16 września w Warszawie. Szczegółowy plan sesji warsztatowych dostępny jest w programie wydarzenia.

Źródło: Informacja prasowa.